Zo houden we zorg betaalbaar in de toekomst

Patiënten hebben recht op een betaalbare factuur zonder willekeurige supplementen. En dat kan, als we voluit kiezen voor een solidaire financiering.

Ook in de toekomst moeten we blijven investeren in de wettelijke ziekteverzekering. Naast een gezonde financiële basis moeten we ervoor zorgen dat er meer geld gaat naar onvervulde noden, zoals tandzorg en brillen en lenzen, waar de patiënt tot nu veel uit eigen zak betaalt. En hoewel er de laatste jaren flink bijkomend is geïnvesteerd in geestelijke gezondheid (zo’n 200 miljoen euro), moeten we ook de komende jaren verder investeren in geestelijke gezondheidszorg, vooral voor kinderen en jongeren.

De ziekenhuisfactuur blijft een knelpunt waar we samen werk van moeten maken. Voor de patiënt is een betaalbare én zekere factuur heel belangrijk. Weten wat je mag verwachten. Zonder overbodige ereloonsupplementen en zonder extra hospitalisatieverzekeringen nodig te hebben. Daarvoor werkt ons ziekenfonds volop mee aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Als de zorgverleners en ziekenhuis correct en billijk gefinancierd worden, komt de factuur niet steeds bij de patiënt terecht.

Nieuwe geneesmiddelen zijn een ander knelpunt. Vaak zijn ze heel duur, denk maar aan de behandeling van baby Pia. Hoe zorgen we dat zulke medicatie betaalbaar is? Ons ziekenfonds wil Europese prijzen voor dit soort behandelingen. En onze overheden hebben de taak zinvol onderzoek aan te moedigen.