Sensibilisering rond huidkanker wérkt, maar patiënten geraken niet tot bij de dermatoloog

Bewustmaking rond huidkanker werpt zijn vruchten af. Meer en meer Belgen laten zich screenen. Volgens cijfers van het ziekenfonds Solidaris is het aantal mensen dat zich liet controleren op verdachte huidvlekken of letsels de afgelopen 7 jaar verdrievoudigd. “Nu nog de wachtlijsten bij de dermatologen aanpakken”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris.

Meest voorkomende kanker

De zomer is begonnen en dan genieten we graag van de zon. Toch is het belangrijk om je goed te beschermen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in ons land en onvoldoende bescherming tegen de zon is een van de grote oorzaken. Volgens het kankerregister is het aantal gevallen van huidkanker tussen 2004 en 2016 toegenomen met maar liefst 342 %. Elk jaar heeft België ongeveer 39 000 à 40 000 nieuwe huidkankerpatiënten.

Sensibilisering wérkt

Samen met de zon verschijnen er elke zomer sensibiliseringsacties rond huidkanker. En volgens Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris, werken die campagnes van de afgelopen jaren wel degelijk. Uit cijfers van het socialistisch ziekenfonds blijkt dat het aantal mensen dat zich preventief laat controleren op verdachte huidletsels jaar na jaar toeneemt. De laatste 7 jaar is bij leden van Solidaris het aantal dermatoscopieën verdrievoudigd: van 1753 in 2014 tot 5329 in 2021.

Vooral jongere mensen laten zich sneller onderzoeken

Opvallend: die toename is vooral te danken aan jongere mensen, onder de leeftijd van 50 jaar. En dat is volgens Callewaert een goede zaak. Het geeft aan dat ook jongere mensen zich meer bewust zijn van de risico’s.

Hoewel huidkanker vooral voorkomt op oudere leeftijd en er vaak ook een genetische factor in het spel is, is het belangrijk om jezelf van jongs af aan te beschermen tegen al te hevige zonnestraling, regelmatig je huid na te kijken op verdachte of groeiende letsels en bij twijfel een dermatoloog te consulteren.

Problematisch lange wachtlijsten bij dermatoloog

Om je huid goed te laten onderzoeken is een bezoek aan de dermatoloog aangewezen. En daar wringt het schoentje. “Wachtlijsten zijn een sinds vele jaren gekend en een problematisch fenomeen”, zegt Paul Callewaert. “Je moet vaak lang – intussen vaak verschillende maanden – wachten vooraleer je een afspraak hebt.”

Daarnaast is er bij de dermatoloog weinig of geen tariefzekerheid. Dermatologen zijn in de meerderheid van de gevallen niet-geconventioneerd. Dat betekent dat ze hun prijs zelf bepalen en vaak supplementen vragen bovenop de afgesproken tarieven. Supplementen worden niet terugbetaald. Callewaert: “We hebben helemaal geen schrijnend tekort aan dermatologen. Wat we wél zien is dat een deel van de dermatologen deeltijds werkt en/of een deel van hun tijd besteedt aan meer lucratieve en esthetische activiteiten.”

Iedereen moet naar de dermatoloog kunnen én weten aan welk tarief ze zich kunnen verwachten, vindt Callewaert. Solidaris wil betere toegankelijkheid en tariefzekerheid. Mogelijk bieden ook teledermatologie en gevalideerde gezondheidsapps een oplossing in bepaalde situaties.

Solidaris verdeelt gratis zonnecrème in heel Vlaanderen, want ‘smotten’ helpt

Natuurlijk sensibiliseren ook de ziekenfondsen over de gevaren van huidkanker en wat je zelf kan doen om je te beschermen. Zo biedt Solidaris gratis, kwalitatieve zonnecrème aan. Deze zomer kan je op druk bezochte plaatsen in heel Vlaanderen automatische zonnecrèmedispensers van het ziekenfonds aantreffen. Je pompt er net zoveel zonnecrème als je nodig hebt én ontdekt er de huidige UV-index.

Deze zonnecrèmeverdeelpalen krijgen de verrassende naam ‘smotspots’. ‘Smotten’ is West-Vlaams voor smeren, maar de naam verwijst vooral naar de afkorting ‘SMOT’: ‘skin matters over tan’, je huid is belangrijker dan je kleurtje.

Op dinsdag 5 juli zijn gezondheidsmedewerkers van Solidaris aanwezig op de volgende locaties:

  • markt van Brugge
  • recreatiepark ‘De Plas’ in Houthalen
  • domein De Gavers in Geraardsbergen
  • domein Puyenbroeck in Wachtebeke
  • oude site Maria Middelares in Gent
  • Bar Noord in Park Spoor Noord in Antwerpen
  • Kunstberg in Brussel.

Meer info over de smotspots vind je op www.solidaris-vlaanderen.be/veilige-zomer.

Download het persbericht (.pdf)