Solidaris tevreden over miljardeninvestering in Welzijn en Zorg

Het socialistisch ziekenfonds Solidaris is tevreden over de miljardeninvestering in Welzijn en Zorg. “Vlaanderen werd stilaan een regio van wachten. Wachten op kinderopvang. Wachten op een woonzorgcentrum. Wachten op een persoonsvolgend budget. Wachten op jeugdzorg. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe Vlaamse regering met de extra investeringen en met hervormingen dit frustrerende wachtverhaal zal kunnen keren in een hoopvol zorg- en welzijnsverhaal”, stelt algemeen secretaris Paul Callewaert.

De nieuwe Vlaamse regering investeert bijna 1 miljard extra in Welzijn en Zorg. In zorg voor kwetsbare jongeren. In zorg voor personen met een handicap. In extra en betere plaatsen in de kinderopvang. In geestelijke gezondheidszorg, in gezinszorg…

Voor Solidaris is het een evidentie dat extra investeringen een conditio sine qua non zijn voor het warm en welvarend beleid dat de nieuwe Vlaamse regering ambieert. Vandaag stellen we al te vaak vast dat Vlamingen met een handicap niet de benodigde middelen krijgen voor goede zorg; dat kwetsbare personen met zorgnoden moeten wachten op hulp of dat jonge ouders geen plek in de kinderopvang vinden.

Het ziekenfonds hoopt dat met de extra investeringen een trendbreuk is ingezet. “We zijn tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering niet enkel naar de portemonnee maar ook naar de Vlaming die zorg nodig heeft, kijkt”, beklemtoont algemeen secretaris Paul Callewaert.

Het ziekenfonds schuift 3 prioriteiten naar voor waar ze het beleid aan zal toetsen.
1) De vermindering van de wachtlijsten
2) De verbetering van de betaalbaarheid van zorg en welzijn
3) Het voorzien in betere arbeidsvoorwaarden voor het zorgpersoneel

Solidaris zal constructief meewerken aan de hervormingen die nodig zijn om dit te bereiken. “Een samenleving die niet samen investeert in mensen die het nodig hebben, is een samenleving die achteruit gaat. Maar ook een samenleving die niet samen hervormt, is een samenleving die achteruit gaat”, stelt Callewaert.

Het ziekenfonds vindt het onder meer belangrijk dat de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap herbekeken wordt zodat de zorg die nodig is betaalbaar is. Het ziekenfonds is vragende partij om de organisatie van de gezinszorg te herzien zodat de verzorgenden hun tijd maximaal in de zorg voor hun cliënten kunnen stoppen en minder tijd in verplaatsingen moeten steken.

Solidaris stelt voorts dat de zorgbehoefte centraal moet staan, en dat samengewerkt moet worden tussen de verschillende zorg- en welzijnsactoren over de sectoren heen. Het ziekenfonds vindt het ten slotte essentieel dat samen met de federale regering verder gewerkt wordt aan geïntegreerde zorg, zoals voor mensen met mentale problemen, met eetstoornissen, met dementie of met obesitas.

Solidaris gaat in op de uitgestoken hand van de Vlaamse regering om samen te zorgen dat langdurig zieken waar mogelijk terug aan de slag kunnen in een aangepaste job of via een gerichte opleiding. Callewaert: “We zien dat steeds meer mensen langdurig ziek worden en hun job niet meer kunnen uitoefenen. Dat is een maatschappelijk probleem dat hervormingen op meerdere fronten vereist, onder meer door werkbaar werk te voorzien maar ook door goede begeleiding naar progressieve werkhervatting, een aangepaste job of een nieuwe opleiding. Als ziekenfonds hebben we hier met onze adviserend artsen en met onze terug-naar-werkcoördinatoren een belangrijke rol te spelen. We zullen hier de komende jaren versterkt op inzetten. De overheid vindt in ons ook een medestander om een datagericht beleid uit te werken met het oog op administratieve vereenvoudiging en geïntegreerde zorg.”

Het ziekenfonds is tevreden dat de regering de rol van het middenveld erkent. “Het doet plezier te lezen dat middenveldorganisaties een fundamentele schakel in onze gemeenschap zijn en dat ze ruimte moeten krijgen om zelf hun pad te bepalen”, stelt Paul Callewaert. “We beseffen dat dit vertrouwen gepaard gaat met verantwoordelijkheid, en nemen deze handschoen graag op.”

Perscontact

Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris
Roeland Byl | Stafmedeweker Pers
T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be