Solidaris start aan de Gentse Vrijdagmarkt met bouwproject voor de toekomst

Solidaris Oost-Vlaanderen start met de renovatie van zijn kantoorgebouw aan de Vrijdagmarkt in Gent. Het ziekenfonds krijgt met de grote verbouwing niet alleen een vernieuwd kantoor voor zijn leden, maar zal ook zijn provinciale hoofdzetel naar deze locatie overbrengen. Het renovatieproject is een keuze voor verduurzaming, toegankelijkheid en oppervlakte-efficiëntie. Het betekent tegelijk de opwaardering van een beschermd stadsgezicht en van de publieke ruimte in de binnenstad.

Solidaris’ huidige hoofdzetel in de Tramstraat in Zwijnaarde is door recente evoluties zoals de invoering van telewerk en de oprichting van zorgpartner i-mens niet langer op maat van de kantoorfunctie die het eerder had.

Het gebouw is inmiddels te groot en niet aangepast aan de hedendaagse normen voor duurzaamheid en toegankelijkheid. Daarom willen we de kantoorfuncties van de hoofdzetel overbrengen naar onze locatie aan de Vrijdagmarkt in Gent.

Wanneer over 3 jaar de medewerkers van de huidige hoofdzetel in Zwijnaarde kunnen verhuizen naar de Vrijdagmarkt, wordt het oude gebouw in de Tramstraat in Zwijnaarde verkocht.

Keuze voor duurzaamheid

Om de historische site aan te passen aan de nieuwe gecombineerde functie van hoofdzetel en ziekenfondskantoor, maar met het oog op de bouwstandaarden van vandaag en morgen, zijn er belangrijke restauratie-, renovatie- en nieuwbouwwerken nodig.

Wanneer de verbouwingswerken eind 2027 klaar zullen zijn, staat er op de Vrijdagmarkt een duurzaam gebouw met ondergronds energieopslagveld.

De site zal integraal toegankelijk zijn voor leden en personeelsleden met een fysieke beperking, en zal daarin een stuk verder gaan dan de huidige wettelijke normen.

Beschermd stadsgezicht

Tegelijk zal het beschermde stadsgezicht in ere hersteld zijn naar het oorspronkelijke ontwerp van Ferdinand Dierkens, met onder meer de terugkeer van de oorspronkelijk boogvorm met daarop de originele tekst Samenwerkende Maatschappij Vooruit, zoals dat tot in 1958 het geval was.

De opwaardering van dit voorbeeld van historische Gentse architectuur gaat nog een stap verder. Solidaris creëert er namelijk een stukje stad bij door het binnengebied op te waarderen tot een binnenplein dat tijdens de kantooruren toegankelijk wordt voor het publiek. Op die manier ontsluiten we ook de toegang tot de Leie, nadat die decennialang verscholen zat achter de gebouwen. Zo geeft Solidaris een stukje stad terug aan de stadsbewoners en -bezoekers.

Aandacht voor Gentenaars en lokale initiatieven

De vergaderruimtes van Solidaris worden geclusterd in een afzonderlijk gebouwdeel, dat vooral na de kantooruren ook ter beschikking zal worden gesteld aan Gentse initiatieven rond gezondheid, preventie, bewegen en sociocultureel werk.

Ten slotte zal Solidaris met zijn 400 medewerkers die naar de Vrijdagmarktsite verhuizen, een belangrijke werkgever in de Gentse binnenstad zijn. Solidaris kiest daarbij voluit voor openbaar en duurzaam vervoer (niet wagengericht).

Om de buurtbewoners en medewerkers maximaal bij het project te betrekken hebben we hen uitgenodigd op 14 maart om de start van de verbouwing tijdens een besloten event officieel af te trappen. De eerste werken zijn al enkele weken voordien gestart.

Solidaris werkt in nauw overleg met de stad Gent en hoofdaannemer Artes om de – onvermijdelijke – hinder voor de buurt zo beperkt mogelijk te houden.

Praktisch

Start werken: 14 maart 2025 | voorziene oplevering 22 oktober 2027
Aannemer: Artes | architect: B-architecten en Bressers.

Lees het volledige persbericht als PDF

Perscontact

Tom Bosman | Directeur Leden
0478 65 00 01, tom.bosman@solidaris.be