Solidaris weigert dat patiënten meer moeten betalen
Besparingen op het gezondheidszorgbudget en de hervorming van de conventie
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke voert momenteel gelijktijdig gesprekken over het voorontwerp van zijn kaderwet voor gezondheidszorg en over het begrotingstraject voor 2026. Dat laatste voorziet in 618 miljoen euro aan besparingen in de gezondheidszorg. Solidaris hekelt in dat verband de wens van de artsensyndicaten om de prijs van medische consultaties voor patiënten te verhogen.
In de voorgestelde hervorming van het conventiemodel verwelkomt Solidaris de ambitie om de ereloonsupplementen die in ziekenhuizen en bij niet-geconventioneerde artsen in de ambulante zorg mogelijk zijn, te plafonneren. Wij roepen de regering op om de bestaande beperking van ereloonsupplementen te behouden en te versterken. De maatregel is noodzakelijk om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor alle burgers te waarborgen.
De hervorming voorziet echter in een aantal maatregelen die kunnen leiden tot een prijsverhoging van consultaties. Dat is niet alleen bij artsen het geval, maar ook bij andere geconventioneerde zorgverleners zoals tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten, thuisverpleegkundigen en vroedvrouwen. Volgens het wetsontwerp krijgen ze de mogelijkheid om in bepaalde sociaal onderhandelde situaties extra bedragen aan te rekenen aan de patiënt. Dit systeem van zogenaamde richttarieven is niet alleen ondoorzichtig, maar ondermijnt ook de tariefzekerheid en de toegang tot zorg. Geconventioneerde artsen zouden in de toekomst namelijk voor bepaalde zogenaamd ‘ondergewaardeerde’ prestaties een soort van ‘ereloonsupplementen in vermomming’ kunnen aanrekenen.
Bovendien voorziet de hervorming erin dat voortaan alle zorgberoepen een ereloonsupplement mogen aanrekenen als een patiënt bijzondere eisen heeft. Tot op heden mochten enkel tandartsen en artsen supplementen aanrekenen wanneer de patiënt een bijzondere dienst vroeg. Dat kan gaan om huisbezoeken, oproepen of niet-dringende consultaties buiten de gewone werkuren op verzoek van de patiënt, en om nachtelijke oproepen wanneer de arts geen wachtdienst heeft of als de plaatselijke wachtdienst als voldoende wordt beschouwd.
De begrotingsoefening voor 2026 beoogt een besparing van 618 miljoen euro. De ziekenfondsen verzetten zich in dat verband krachtig tegen het recente voorstel van artsenvertegenwoordigers om via een verhoging van het remgeld de prijs voor consultaties en huisbezoeken van huisartsen op te trekken. We maken ons ook zorgen over recente uitspraken van de minister, die zich bereid verklaarde om de bijdrage van de patiënt in de zorguitgaven te verhogen, in het bijzonder voor geneesmiddelen. Wij nodigen de minister uit om die besparingen eerder te realiseren bij actoren waarvan de publieke vergoedingen buitensporig en onrechtvaardig zijn, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische sector.
Tot slot verzet Solidaris zich tegen een hervorming van het conventiemodel en tegen besparingsmaatregelen als dat leidt tot een hogere financiële bijdrage van de patiënt.
“In een land waar de zorgkosten voor patiënten nu al zeer hoog liggen, is een verhoging van de prijs van consultaties en geneesmiddelen niets anders dan een extra onrechtvaardige belasting voor zieken”, benadrukt Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris.
Zoals ook het KCE in zijn recentste rapport over de prestaties van ons gezondheidszorgsysteem heeft opgemerkt, draaien patiënten in België al voor 25% van de zorgkosten zelf op. In Duitsland is dat slechts 13%, in Nederland gaat het om 16% en in Frankrijk om 15%.
“Patiënten mogen geen aanpasbare variabelen zijn voor de lopende hervormingen. Of het nu gaat om de begroting of om de hervorming van het conventiemodel, het is noodzakelijk om voor iedereen de toegang tot gezondheidszorg te garanderen”, aldus Paul Callewaert.
Lees het persbericht als PDF
Perscontact
Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris
Roeland Byl | Stafmedewerker pers
T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be