Jaarverslag
Edito
Met verkiezingen in aantocht doen de scherpslijpers van onze sociale zekerheid alsof besparingen in de gezondheidszorg vanzelfsprekend zijn. De oorlog in Oekraïne en de nasleep van de covid-factuur slaan dan wel een gat in de begroting, maar onze gezondheid opofferen? Dat is een te hoge prijs om te betalen. Dan kijken we liever naar andere kostenposten.
Waarom zou de patiënt het met minder moeten doen? Solidariteit was de reddingsboei voor banken, onderne mers en onze economie tijdens de financiële crisis en de corona-epidemie. Nu de gewone mensen haar nodig
hebben, zou die broodnodige solidariteit plots een pro bleem zijn? Daar kunnen we het niet eens mee zijn.
Solidaris steunt ten volle het streven naar een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg. Daar zetten wij ons als belangenverdediger van de patiënt elke dag voor in. Getuige ons engagement om het verbod op ereloon supplementen te handhaven en onze vraag om het huisartsentekort aan te pakken.
Zoals iedereen beseffen wij dat er efficiëntiewinsten mogelijk zijn. Alleen zitten die vooral aan de aanbodzijde. Niet de patiënt, maar de gezondheidsindustrie leeft boven haar stand. Het zijn niet alleen de soms
exuberante erelonen, maar ook de hoge winstmarges van te dure producten, te dure machines of te dure testen die de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigen te maken.
Als ziekenfonds zetten we liever in op mensen, niet op woekerwinsten. Op Europees vlak strijden we daarom tegen de overwinsten van de geneesmiddelenindustrie. Het is ethisch niet verantwoord dat geneesmiddelen 18 keer duurder worden verkocht dan wat ze waard zijn.
Tegelijk proberen we onze leden instrumenten en informatie te bieden over hun gezondheid en hoe ze die betaalbaar kunnen houden. Met nieuwsbrieven zoals Gezond in 10 weken en campagnes als de Beweegwijzer onderstrepen we onze rol als partner van de zieke en
gezonde mensen.
Bovendien zetten we volop in op onze taak als partner van de sociale zekerheid: door morele dilemma’s bespreek baar te maken, door beleidskeuzes voor te bereiden en te implementeren, en door daarbij ons aanbod te moderniseren. Dat is belangrijk, maar altijd kiezen we daarbij de kant van de patiënt. En dat was in 2023 niet anders.
Paul Callewaert
Algemeen secretaris Solidaris
Focus op kankerscreening
Meten is weten. Dat geldt zeker ook voor het opsporen van kankers. Het Centrum voor Kankeropsporing(CVKO) botst ieder jaar op een groot…
Vruchten plukken van 1 merknaam
Met 1 sterke naam, kregen we ook 1 sterk campagnebeleid. Werden in 2022 al onze ziekenfondsen Solidaris, dan maakte dat ons merk…
Meer grip op dementie
Dementie kan iedereen overkomen. Rechtstreeks of onrechtstreeks. Vaak doorlopen mensen met dementie al een heel traject voor er eindelijk een precieze diagnose…
Solidaris in het nieuws
Met 44 beantwoorde persvragen en 37 persacties heeft Solidaris in 2023 geregeld de media gehaald. Dat gebeurde met interessante studies en door…
Nieuwsbrief ‘Gezonder in 10 weken’
Als ziekenfonds willen we zo veel mogelijk mensen op weg helpen naar een gezonder leven. Daarom heeft de dienst Gezondheid en Preventie…
Webinars
In 2023 liet de dienst Gezondheid en Preventie 11 webinars op de wereld los. Deze uitzendingen via het web waren gratis toegankelijk…
Rechtvaardige geneesmiddelenprijzen
De overwinsten van de farmasector aanpakken, levert in ons land 1 miljard extra op om te investeren in betere en toegankelijke gezondheidszorg…
Dossiers Medische Ongevallen
In 2023 zijn we gestart met het project Dienstverlening Medische Ongevallen. Dat kadert in ons Beleidsplan 2025. We willen met dit project…
Terug-naar-werktrajecten
We zetten het afgelopen jaar met onze multidisciplinaire teams van adviserende artsen, terug-naar-werk-coördinatoren (TNWC) en de collega’s van de medische administratie fors…
Contactstrategie van Solidaris
Het project focust zich op de afstandskanalen maar moet uiteraard mooi aansluiten op de contactstrategie voor de fysieke kanalen. Hier wordt in…
Project Eros
Eros is een sensibiliserend en informerend project. We willen er personen met een handicap mee informeren over hun seksuele rechten en mogelijkheden….
Jaarverslagen in PDF
Hier vind je de pdf-versies van onze recente jaarverslagen: Solidaris Jaarverslag 2023Solidaris Jaarverslag 2022Solidaris jaarverslag 2021
De Beweegwijzer
Wie diabetes type 2 heeft, weet dat een levensstijl met voldoende beweging voor een betere levenskwaliteit zorgt. Het is een manier om…
Symposium ‘Maakbare Schoonheid’
Met een symposium over maakbare schoonheid op 9 februari 2023 onderzocht Solidaris het grensgebied van schoonheid en medische noden. De aanleiding was…
Intermutualistische studie over conventionering
De betaalbaarheid in de zorg staat of valt met de tariefakkoorden die worden afgesloten met zorgverstrekkers. Uiteraard vinden we dat het aantal…
Project Functieclassificatie
Het project Functieclassificatie werd opgestart eind 2020. Een groot project, over de taalrol en alle ziekenfondsen heen. Een uitdagend project om in…
Verbod supplementen zware medische beeldvorming
Sinds 4 december 2023 mogen ziekenhuizen tijdens de normale werkuren en in dringende situaties geenereloonsupplementen meer aanrekenen voor MRI- of CT-scans. Tenminste…
Levenseinde en voorafgaande zorgplanning
Aan het einde zijn we allemaal gelijk. Of toch niet. Je mag er niet zomaar van uitgaan dat je naasten weten wat…
Automatiseren van de ambtshalve inschrijving
Door het proces van ambtshalve inschrijvingen te automatiseren, kon Solidaris 7288 personen inschrijvenals titularis. Dat gebeurde zonder dat ze een aanvraag om…
Hervorming penitentiaire zorg
Sinds 1 januari 2023 vergoeden we de zorg voor gedetineerden en geplaatste geïnterneerden. We integreren deze mensen zo in onze verplichte ziekteverzekering….
e-Mut, het digitale loket voor onze leden
We bouwden in 2023 onze digitale dienstverlening verder uit met ons internetloket e-Mut. Leden kunnennu gemakkelijk kiezen of ze via domiciliëring dan…
Uitbreiding van de vrijwilligerswerking
In 2021 waren we al gestart met het integreren van belvrijwilligers in de werking van onze ziekenfondsen in de verschillende provincies. In…