Levenseinde en voorafgaande zorgplanning

Aan het einde zijn we allemaal gelijk. Of toch niet. Je mag er niet zomaar van uitgaan dat je naasten weten wat je wil. Daarom kan het zinvol zijn om op voorhand jouw voorkeuren kenbaar te maken. De dienst maatschappelijk werk (DMW) bij Solidaris kan je daarbij ondersteunen, maar het is voor onze maatschappelijk werkers niet altijd even gemakkelijk. Er komt heel wat kijken bij het ondersteunen van wie wordt geconfronteerd met zijn levenseinde of de zorgplanning die daar bijhoort. De
wetgeving is complex, het gaat over een gevoelig thema dat vaak heel confronterend is.

En dus kunnen de medewerkers van de DMW wel wat handvatten gebruiken. Dat geldt ook voor onze front-office medewerkers. Ook zij komen in contact met mensen die over dit thema vragen hebben. Voor hen is het een kwestie om ze bespreekbaar te maken en de mensen op weg te helpen.

We ontwikkelden daarom 2 specifieke opleidingen: een e-learning van ongeveer 1 uur voor de frontdeskmedewerkers en een fysieke vorming van een hele dag voor de maatschapppelijke werkers van de DMW.

De vorming voor de frontdeskmedewerkers lanceerden we in september 2023. Zij kunnen deze e-learning bekijken wanneer dat hun uitkomt. Het leertraject is ook beschikbaar voor de rest van het personeel van Solidaris. In het najaar van 2023 organiseerden we bovendien 4 fysieke vormingssessies voor DMW-medewerkers. Beide opleidingen werden uitgewerkt in samenwerking met het Forum Palliatieve Zorg.