1 op de 2 peuters stelt het eerste tandartsbezoek te lang uit

Solidaris, stad Antwerpen en Rebelle dichten de tandzorgkloof op het terrein

Nergens is de gezondheidskloof duidelijker dan in de tandzorg. Om die kloof te dichten, zoekt Solidaris met partners zoals de stad Antwerpen en Rebelle vzw het terrein op. Door lokale samenwerkingen zoals bijvoorbeeld in een proefproject op het Kiel in Antwerpen en met gerichte acties wijzen we kinderen van kleinsaf de weg naar een gezond gebit.

In de Antwerpse volkswijk het Kiel loopt een bijzonder project. Solidaris probeert er samen met Rebelle en de Stad Antwerpen het belang van preventieve tandzorg te beklemtonen. In bepaalde gevallen gaat dat zelfs tot het maken van afspraken bij een tandarts die de tarieven respecteert. Ook in Gent zijn we met Rebelle betrokken bij wijkgerichte mondzorgscreenings.

Zulke acties zijn broodnodig want de gezondheidskloof ontstaat in de tandzorg al op jonge leeftijd. Dat toonde Solidaris in diverse studies al aan. Zo bleek bijvoorbeeld dat dure orthodontie in de lagere inkomensgroepen minder wordt opgestart vanwege de hoge kostprijs.

Ook in de basistandzorg

Helaas is de kloof niet enkel voelbaar bij gespecialiseerde behandelingen zoals orthodontie. Ook in de basistandzorg valt er niet naast te kijken. Want hoewel preventief tandartsbezoek tot 19 jaar volledig wordt terugbetaald, vinden kinderen uit gezinnen met recht op verhoogde tegemoetkoming[1] moeilijker de weg naar de tandarts. Volgens cijfers van de IMA-Atlas verdubbelde het afgelopen decennium het percentage peuters (3 tot 4-jarigen) dat naar de tandarts ging voor een tweejaarlijkse controle. Over een periode van 2 jaar bezoekt nu 47,5%  van de peuters in ons land een tandarts. Het slechte nieuws is dus: 1 op de 2 peuters stelt zijn eerste tandartsbezoek nog steeds uit.

In kwetsbare gezinnen lijkt dat fenomeen duidelijk nog meer te spelen. In 2022 maakten peuters uit kwetsbare gezinnen duidelijk minder gebruik van preventieve mondzorg (zie tabel). Mogelijke oorzaken zijn: digitale ongeletterdheid, onwetendheid over het belang van preventieve tandzorg, financiële drempels of problemen met taal.

Het belang van poetsen

Meer dan de helft van de kinderen tot 8 jaar poetsen hun tanden onvoldoende. Al vallen melktanden bij opgroeiende kinderen uit, poetsen vanaf het eerste tandje helpt wel degelijk om tandproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Door te poetsen verwijder je tandplak, terwijl de fluoride in tandpasta de tanden beter beschermt. Naast poetsen is het voorts aan te raden om al op jonge leeftijd voor preventieve tandzorg naar de tandarts te trekken. Dat doe je best vanaf 2 jaar. Helaas stellen 8 op de 10 ouders het eerste tandartsbezoek van hun peuter te lang uit.

Solidaris verkleint tandzorgkloof op het terrein

De kloof dichten, doe je op het terrein. Daarom trekt Solidaris de kaart van lokale samenwerkingen en gerichte acties. We zijn blij deel uit te maken van het Antwerpse proefproject waarin mondhygiëniste Carolina Monroy Beltran inzet op bewustmaking via tandscreenings.

In de consultatiebureaus van onze partnerorganisatie Rebelle gaat ze het gesprek met prille ouders aan. Ze beklemtoont er het belang van preventieve tandzorg en maakt waar nodig een afspraak met een tandarts die de conventietarieven respecteert.

Aan de ouders die met hun baby in een van de consultatiebureaus van Rebelle langskomen, geeft Solidaris bovendien een gratis pakket voor gezonde tanden. Daarin zitten: een tandenborstel, een beker en een folder met poets-tips. Zo nemen we kinderen van kleins af aan mee in een traject naar gezonde tanden.

De consultatiebureaus die Rebelle organiseert in opdracht van Kind & Gezin zijn erkend en worden gesubsidieerd door het Agentschap Opgroeien. Jonge ouders gaan er doorgaans te rade voor het opvolgen van de ontwikkeling en gezondheid van hun baby.

Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris, benadrukt dat het project tegemoet komt aan fundamentele noden in de tandzorg. “Het tekort aan tandartsen en de meerkosten die supplementen kunnen veroorzaken, liggen mee aan de basis van een groeiende tandzorgkloof”, zegt hij. “Mondhygiënisten zoals in een Antwerps pilootproject op het Kiel kunnen de schaarste in de tandzorg helpen te verlichten. Bovendien blijkt uit de ervaringen op het terrein nog maar eens dat een verbod op supplementen in de tandzorg voor mensen uit kwetsbare gezinnen geen luxe is, maar strikt noodzakelijk voor onze volksgezondheid.

Ter info

Rebelle vzw is een partnerorganisatie van Solidaris. Ze verhoogt het welzijn van vrouwen* via thema’s die behoren tot hun leefwereld. Rebelle brengt vrouwen op een innovatieve en laagdrempelige manier samen, inspireert en verbindt hen, en komt op voor hun belangen.

Daarnaast zorgt Rebelle er mee voor dat kinderen gelijke ontwikkelingskansen krijgen en dat ouders en opvoeders een luisterend oor vinden en hun stem kunnen laten horen. Daarom is Rebelle organisator van 52 consultatiebureaus in Vlaanderen. Die staan in voor het opvolgen van de groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot en met 3 jaar.

INTUSSEN OP HET TERREIN

Een veelbelovend pilootproject in Antwerpen

“Wie minder taalvaardig is in het Nederlands, vindt moeilijker de weg naar een tandarts”, getuigt mondhygiëniste Carolina Monroy Beltran. Zij doet in het consultatiebureau van Rebelle in de Antwerpse volkswijk het Kiel geregeld screenings tandzorg.

De screenings op het Kiel zijn een pilootproject van de dienst Gezondheid van de stad Antwerpen. Niet enkel op het Kiel maar ook in Antwerpen-Luchtbal en Antwerpen-Noord lopen er screenings.

In het Antwerpse pilootproject spelen de mondhygiënisten vooral een faciliterende rol. Ze informeren en doen een eerste medische controle. Zegt Caroline Monroy Beltran: “Ik heb een lijstje met tandartsen die de officiële tarieven aanrekenen. Zodra mensen weten dat ze voor hun kinderen geen voorschotten hoeven te betalen en zich geen zorgen over een oplopende factuur moeten maken, vinden ze de weg naar de tandarts meestal wel. Vaak hebben ze gewoon een klein duwtje in de rug nodig.

In andere steden lopen er ook initiatieven met mondhygiënisten in de consultatiebureaus van Rebelle. “In Gent zijn 2 van onze consultatiebureaus betrokken bij het project Gaatjesvrij. We stellen daar onze locatie ter beschikking voor wijkgerichte mondzorgscreenings. Op die manier helpen we op het terrein de tandzorgkloof te verkleinen”, zegt Katrien Van Riet, teamverantwoordelijke van de consultatiebureaus bij Rebelle.

Lees het volledige persbericht in PDF

Perscontact

Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris
Roeland Byl | Stafmedewerker Pers
T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be


[1] Patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming, betalen bij de artsen en voor medische ingrepen een kleinere eigen bijdrage voor hun zorg. Het zogenoemde remgeld ligt voor hen dus lager.