Reactie Solidaris op wetsvoorstel supplementen scans

Een gedeeltelijk verbod op het gebruik van ereloonsupplementen voor medische beeldvorming is goed nieuws. Iedereen krijgt zo de kans om in zijn eigen regio scans te laten doen zonder daarvoor extra te moeten betalen.

Elk ziekenhuis moet binnenkort medische beeldvorming zoals CT-scans en MRI-scans tegen officiële tarieven aanbieden. Een voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in die zin is door de regering goedgekeurd. Daarmee zouden eindelijk de ereloonsupplementen voor medische beeldvorming aan banden worden gelegd.

Concreet komt er voor scans tijdens de kantooruren een verbod op extra vergoedingen, de zogenaamde ereloonsupplementen. Enkel in het weekend, op feestdagen en op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt zijn supplementen nog toegestaan voor medische beeldvorming.

“Solidaris steunt het voorstel. Iedereen krijgt zo de kans om in zijn eigen regio een CT-scan of MRI te laten uitvoeren zonder daar supplementen voor te moeten betalen”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris.

Een Vlaams probleem

De ereloonsupplementen voor medische beeldvorming zijn vooral een probleem in Vlaamse ziekenhuizen. Zo zijn er op dit moment in Vlaanderen 27 ziekenhuizen waar geen enkele radioloog tegen de officiële tarieven werkt.

“Patiënten worden daar gedwongen om extra’s te betalen, zelfs als ze financieel zwakker staan en recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming”, zegt Callewaert. “Het zou toch normaal moeten zijn een patiënt overal tegen officiële tarieven te helpen? Dat was niet overal het geval in Vlaanderen.”

Bijlagen

Lees ook het persbericht van minister Frank Vandenbroucke over supplementen

Perscontact

Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris

Roeland Byl | stafmedewerker Pers

T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be