Socialistische Mutualiteiten vragen bescherming en steun voor slachtoffers PFOS-vervuiling 3M

Het wordt almaar duidelijker dat de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht heel wat vragen oproept. Hierbij ligt de focus zeer sterk op de vraag naar politieke verantwoordelijkheid. Wie wist wat, wanneer? Terechte vragen. Maar over de gezondheid van de mensen hoor je niets in dit PFOS-debat, aldus de Socialistische Mutualiteiten. Algemeen secretaris Paul Callewaert: “Mensen zijn duidelijk ongerust en stellen zich terecht de vraag of ook zij vergiftigd kunnen zijn. Onze belangrijkste bekommernis gaat naar de gezondheid en de gemoedstoestand van de mensen die er wonen en die dit ondergaan. Een van de belangrijkste vragen is dan ook: wat kunnen we voor hen doen op vlak van hun gezondheid en hun gezondheidskosten.”

Testen op PFOS

Mensen die op vergiftigde grond wonen of woonden stellen zich terecht vragen. Ben ik vergiftigd? Wat met de gezondheid van mijn kinderen? Vandaag ben ik gezond maar wat op de lange termijn?   Het socialistisch ziekenfonds wenst dat iedereen die zich ongerust maakt over de impact van de vervuiling en de aanwezigheid van PFOS in het bloed, zich gratis kan laten testen.

Paul Callewaert: “Mensen die zich ongerust maken zouden zich moeten kunnen laten testen, zonder zich ook nog eens zorgen te maken over de factuur. Het is aan de overheid en vervolgens aan de verantwoordelijken van deze PFOS-vervuiling om deze testen te organiseren en de patiënten te vrijwaren van de kosten die hiervoor worden gemaakt.”

Wie verhoogde PFOS-waarde in bloed heeft, moet regelmatig gescreend worden

Eenmaal in het lichaam opgenomen heeft PFOS de eigenschap dat het slechts heel langzaam weer weg gaat. PFOS stapelen zich op in het menselijke lichaam en breken enorm traag af. “Deze giftige stof blijft zo levenslang in het lichaam. Mensen waarbij een verhoogde PFOS-waarde in het bloed wordt vastgesteld, moeten kunnen rekenen op een regelmatige screening en opvolging om via een vroege detectie van mogelijke problemen de impact op de gezondheid op te vangen”, stelt Callewaert. 

Hou uitgaven en attesten goed bij

Het ziekenfonds roept verder op om alle gemaakte gezondheidskosten goed bij te houden. Het is belangrijk om een overzicht te houden op alle uitgaven en attesten. Paul Callewaert: “Ons ziekenfonds zal leden bijstaan om, eens de verantwoordelijken gekend zijn, samen te bekijken waar de gemaakte kosten kunnen gerecupereerd worden. Onze leden kunnen hiervoor bij ons terecht zodat we de verjaring, het vervallen van de datum van mogelijke recuperatie van de onkosten, kunnen stuiten.”