Toegankelijke, betaalbare zorg blijft prioriteit in regeerakkoord

237 dagen na de verkiezingen is er een regeerakkoord. Solidaris is tevreden dat de volgende federale regering toegankelijke, betaalbare gezondheidszorg als een prioriteit blijft zien. Ook al gebeurt dat in een context van weinig begrotingsruimte, strikter activeringsbeleid en inperkingen van sociale uitkeringen en migratie.

Het regeerakkoord stelt een betere samenwerking tussen de verschillende entiteiten in ons land voorop en er wordt een volgende staatshervorming voorbereid. Het is een goede zaak dat er meer aandacht gaat naar interfederale samenwerking via het Overlegcomité en naar betere samenwerkingsakkoorden. Dat zal bijvoorbeeld de evolutie naar meer geïntegreerde en patiëntgerichte zorg ten goede komen.

Gezondheidszorg

De nieuwe regering behoudt de komende jaren de groeinorm voor onze gezondheidszorg. Op het eerste gezicht komt dat neer op een verhoging van bijna 4 miljard bovenop de index. Hoewel we blij zijn dat de groeinorm tijdens de onderhandelingen niet is gesneuveld, worden de komende jaren voor het budget in de ziekteverzekering geen parkwandeling.

“Die extra centen zijn broodnodig om aan de groeiende zorgvraag tegemoet te komen en ze creëren ruimte voor innovatie in de zorg”, benadrukt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris. “Wij sluiten ons aan bij het principe van doelmatige solidariteit en het werken met duidelijk gedefinieerde doelstellingen binnen een coherent gezondheids- en gezondheidzorgbeleid. Daarbij is het goed dat er aandacht blijft voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid.”

Zo wil de nieuwe regering bijvoorbeeld onrechtvaardige supplementen verder afbouwen. Ook krijgen meer sectoren de derdebetalersregeling, zodat in die sectoren patiënten enkel nog het remgeld betalen. Positief zijn de plannen om het conventiemodel aantrekkelijker te maken zodat meer artsen de tarieven respecteren. Voorts geloven we in de ambitieuze nomenclatuurhervorming en de versterking van beschermingsmechanismen zoals de maximumfactuur (MAF).

We verwachten de komende jaren de nodige besparingsdruk op het RIZIV-budget. We zijn bereid om mee onze schouders te zetten onder de noodzakelijke efficiëntie-oefening, maar vinden het jammer dat de farmaceutische sector, ondanks budgettaire overschrijdingen de afgelopen jaren, blijkbaar buiten schot dreigt te blijven. Dat zal de druk op de andere sectoren onnodig verhogen.

Rol ziekenfondsen

Het regeerakkoord maakt melding van een nieuw pact met de ziekenfondsen. Wij zijn een grote pleitbezorger van het bestaande overlegmodel dat al meer dan 50 jaar goed gewerkt heeft. We beseffen dat de efficiënte werking van dit model beter kan. Daaraan willen wij meewerken, maar wij zijn wel bezorgd dat onze rol en verantwoordelijkheid om in dit overleg de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid voor de patiënt te bewaken, te veel worden ingeperkt.

Zegt Paul Callewaert. “Wij willen samen met alle betrokken partners werken aan een doelmatig gebruik van de middelen in de zorg om inefficiënties en overconsumptie in kaart brengen en aan te pakken. Tegelijk willen we ook onze rol bij de aanpak van fraude versterken.”

“Het regeerakkoord biedt uitdagingen op vlak van efficiëntie, dienstbaarheid en samenwerking. We steunen die, maar voldoende financiële draagkracht en bruikbare handvaten zijn wel noodzakelijk om, waar nodig, doortastend kunnen optreden.”

Langdurig zieken

In het regeerakkoord krijgen de inspanningen van de ziekenfondsen om langdurig zieken weer aan het werk te helpen de komende jaren een vervolg. Paul Callewaert: “We zetten met Solidaris nu al onze schouders mee onder het terug-naar-werkbeleid en nemen onze verantwoordelijkheid bij het begeleiden van de terugkeer naar de arbeidsmarkt.”

De responsabilisering van de werkgevers op vlak van hun langdurig zieke werknemers is een positieve zaak. We betreuren de verstrenging van de sancties voor de langdurig zieken: zij zien hun uitkering nu mogelijks met 10 % dalen, terwijl dat vroeger slechts 2,5% was. Ook de ziekenfondsen worden verder geresponsabiliseerd. De financiering van de werkingskosten van de ziekenfondsen wordt nog meer afhankelijk gemaakt van de mate waarin we erin slagen langdurig zieken te re-integreren op de arbeidsmarkt. Solidaris zal hierover zonder taboes het debat aangaan, waarbij we erover zullen waken dat onze basisopdrachten om als sociale verzekeraar de patiënten en langdurig zieken te verdedigen niet in het gedrang komen.

“In het regeerakkoord worden een aantal bestaande inefficiënties en onrechtvaardigheden gemilderd of aangepakt. We zullen er mee over waken dat de slinger niet doorslaat naar meedogenloosheid en dat er in voldoende beschermingsmaatregelen wordt voorzien om te vermijden dat mensen hierdoor in de armoede terechtkomen.”

Lees het persbericht als PDF

Perscontact

Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris
Roeland Byl | Stafmedewerker pers
T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be