Special Olympics 2023: een inclusievere samenleving dankzij sport

Een samenleving waar mensen met en zonder beperking samen leven, samen bewegen, samen lachen. Een inclusieve samenleving voor iedereen, zonder obstakels. Da’s de droom van Special Olympics Belgium en Solidaris. Een trots partnership met een mooi doel.

‘Het leven veranderen van mensen met een verstandelijke beperking door middel van sport en hun sociale inclusie bevorderen.’ Dat is sinds 1968 de missie van Special Olympics, een internationale beweging actief in meer dan 200 landen.

Wereldwijd brengen ze meer dan 5,5 miljoen atleten met een verstandelijke beperking samen die deelnemen aan sporttrainingen en wedstrijden in verschillende olympische sporten, met als hoogtepunt om de 2 jaar de Wereldspelen.

Ook in België telt Special Olympics vandaag 20 000 atleten, die hun olympische dromen kunnen realiseren dankzij de steun van partners, sponsors en vrijwilligers.

Solidaris is trotse partner. Trots om mee te kunnen werken aan een samenleving waarin iedereen meetelt, om obstakels naar gezondheid en gezondheidszorg weg te nemen, om een lach te toveren op vele gezichten.

Sport om inclusie te bevorderen

Special Olympics is er voor atleten met een verstandelijke beperking zonder niveaucriteria. Bij de Paralympics daarentegen hebben atleten een fysieke en/of verstandelijke beperking en moeten ze zich kwalificeren volgens specifieke selectiecriteria.

Special Olympics is geen topsport, al is sport hét middel om inclusie te bevorderen en barrières te doen vervallen. Alle atleten hebben IQ lager dan 75 en trainen minstens 1 keer per week in een aangesloten club of instelling. Special Olympics beperkt zich dus niet tot wedstrijden, maar zet mensen aan om het hele jaar door te bewegen.

Elk jaar organiseert Special Olympics Belgium de Nationale Spelen, die dit keer van 17 tot 20 mei 2023 doorgaan in Mechelen. Tijdens deze editie beoefenen de atleten zo’n 20 verschillende sportdisciplines en worden ze uitgenodigd voor verschillende gezondheidsscreenings.

Healthy Athletes Program

Een goede atleet heeft een goede gezondheid. Maar soms blijven gezondheidsproblemen onopgemerkt. Iemand met een verstandelijke beperking kan zich niet altijd goed uitdrukken of geeft soms minder signalen dat er iets niet in orde is. De screening van en zorgverlening naar mensen met een verstandelijke beperking vraagt dan ook meer tijd en moeite en is niet evident voor elke zorgverlener. Tijd, niet de juiste knowhow en verschil in taalniveau zijn maar enkele factoren die de communicatie en zorgverlening moeilijker maken.

Wist je dat er mensen met een verstandelijke beperking rondlopen met schoenen die tot 4 maten te groot of te klein zijn? Waarvan de brilsterkte niet meer correct is? Of moeilijk kunnen eten door tandvlees- of tandproblemen zonder dat iemand dit weet?

Tijdens de Nationale Spelen kunnen de deelnemers zich daarom gratis en vrijwillig laten checken op 8 domeinen: diabetespreventie type 2, voeten, conditie en spieren, gezonde voeding, ostheopathie, gehoor, ogen en tanden. Gezondheidsprofessionals en vrijwillige studenten voeren de medische onderzoeken uit, melden eventuele problemen aan de atleet en adviseren om een specialist te raadplegen.

Het Healthy Athletes Program wil de gezondheid van de atleten checken, verbeteren en drempels naar gezondheidszorgen wegnemen.

Een beter leven voor mensen met een beperking

Special Olympics Belgium wil met behulp van Solidaris tegen 2024 een ‘actor of change’ worden voor een meer inclusieve samenleving waarin mensen met een verstandelijke beperking een actieve rol spelen. Zo kunnen we het leven van 165 000 Belgen met een verstandelijke beperking verbeteren.

Gezocht: vrijwilligers voor gezondheidsscreenings

Tandarts, voedingsdeskundige, osteopaat, audioloog, podoloog, diabeteseducator, orthopedist … Ben jij expert en wil je je mee inzetten voor de gezondheidsscreenings van de atleten? Help jij mee de gezondheid van de atleten bevorderen tijdens de Nationale Spelen van 17 tot 20 mei 2023 in Mechelen?

Interesse? Mail naar thijs.vanattekum@specialolympics.be. Meer info over het Healthy Atlete Program vind je op www.specialolympics.be.

Solidaris is partner van Special Olympics Belgium.

Carolien Rietjens

Ook interessant

Memorandum 2024

De 12 werken van Solidaris Geen verkiezingen zonder memorandum. Solidaris wil dat gezondheidszorg goed en betaalbaar blijft voor iedereen. Daarom schuiven we…

Lees meer ...

Wanneer maken we van GMD eindelijk een kwaliteitsinstrument?

In het verleden leven is misschien geen ideale levenshouding, maar nu en dan eens teruggaan naar wat indertijd met de fanfare op…

Lees meer ...

Softe echelonnering

De softe echelonnering – het verminderd remgeld bij een specialist als de patiënt een verwijsbrief van zijn huisarts voorlegt – wordt in…

Lees meer ...