2 op de 3 kankerpatiënten is al na 1 jaar weer aan het werk

Goede ondersteuning en gedeeltelijke werkhervatting belangrijk

2 op de 3 kankerpatiënten is na 1 jaar opnieuw aan het werk. En dit ondanks de impact van de ziekte, en de langdurige vermoeidheid die er vaak mee gepaard gaat. “Dat zijn indrukwekkende cijfers. Het toont aan dat goede ondersteuning, begeleiding en maatregelen zoals progressieve werkhervatting werken”, vindt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Kanker heeft langdurige gevolgen. Ook wie het overleeft, is vaak niet helemaal de oude. Mensen beseffen te weinig dat de grote vermoeidheid die bij de behandeling van kanker komt kijken, jarenlang impact kan hebben. Volgens cijfers van Kom op Tegen kanker heeft 90% van de kankerpatiënten er last van.

Kankerpatiënten hervatten massaal het werk

Die vermoeidheid kan zich zowel fysiek als mentaal laten voelen. Volgens kankerpatiënten is ze allesoverheersend, onvoorspelbaar en helpt zelfs slapen niet.

Toch blijkt uit een analyse van Solidaris dat de meerderheid van de kankerpatiënten weer aan de slag gaat. We volgden daartoe 6.871 leden in Vlaanderen die tussen 1/1/2018 en 31/12/2020 een eerste multidisciplinair oncologisch consult (MOC) geattesteerd kregen. De helft van hen is 3 maanden na het consult opnieuw aan de slag en ontvangt geen uitkering meer. Na 11 maanden gaat het zelfs om 58 procent van de leden.

Tabel : Kankerpatiënten hervatten het werk

ArbeidsongeschiktheidTotaalVrouwenMannen
3 maanden na eerste MOC51%50%55%
6 maanden na eerste MOC50%48%53%
9 maanden na eerste MOC48%47%50%
11 maanden na eerste MOC42%41%44%
Bron: Solidaris

Het belang van gedeeltelijke werkhervatting

Na 1 jaar is 58% van wie een kankerbehandeling onderging opnieuw volledig aan het werk; 42% is nog arbeidsongeschikt en geniet een uitkering. Belangrijk is dat ruim 18% van deze laatste groep deels aan het werk is via progressieve werkhervatting waarbij ze een gedeeltelijke uitkering behouden. De mediane tijd van gedeeltelijke werkhervatting na een eerste MOC bedraagt 270 dagen.

Samengevat kan je dus stellen dat een jaar na de kankerbehandeling niet minder dan 2 op de 3 van onze leden die een kankerdiagnose kregen 1 jaar na het eerste MOC weer aan het werk is. Dat is een hoog percentage , rekening houdend met de ernst en de impact van de ziekte.

We zien bovendien een verband tussen gedeeltelijke werkhervatting en leeftijd. Van de mensen die een ziekte-uitkering ontvangen, ligt het aandeel van de kankerpatiënten met gedeeltelijke werkhervatting op 22,6% in de jongste leeftijdsgroep (35-39 jaar). Dat aandeel daalt vervolgens naar 19,9%, 17,3% en 15,2% voor de oudere leeftijdsgroepen van 40-44 jaar, 45-49 jaar en 50-54 jaar respectievelijk.

Zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris: “Kankerpatiënten moeten zich uiteraard eerst op hun genezingsproces kunnen richten. We blijven daarom inzetten op solidaire en kwalitatieve zorg. Patiënten moeten kunnen rekenen op goede en toegankelijke geneeskunde, maar ook op een uitkering die hen in staat stelt zich te richten op het genezingsproces. Daarna is het belangrijk te voorzien in specifieke ondersteuning, zoals voedingsadvies en psychologische ondersteuning maar ook in specifieke aandacht voor de terugkeer van kankerpatiënten naar de werkvloer. Uit onze analyse blijkt dat die aanpak werkt. Het is hierbij wel belangrijk om op maat te werken en rekening te houden met de draagkracht van de patiënt.”

Stap voor stap is de boodschap

Het belang van de geleidelijke werkhervatting blijkt bijvoorbeeld uit de getuigenis van An. Na haar behandeling wilde An zo snel mogelijk weer aan het werk. “Ik ben ongeveer anderhalf jaar thuis geweest”, vertelt ze. “Ik miste mijn werk en mijn collega’s enorm! Mijn sociale kring werd door de behandeling veel kleiner.”

Ze begon stap voor stap opnieuw met werken en bouwde dat langzaam op. “Mijn artsen raadden me aan om het rustig aan te doen, dus ik begon met 11 uur per week. Zo kon ik langzaam weer in het werkritme komen, zonder mijn lichaam te overbelasten.”

Nu werkt An 26 uur per week. Daar is ze blij om, maar ze voelt wel dat ze haar energiereserves goed moet bewaken. “Ik werk nog altijd in de zorgsector en daar hebben ze veel mensen tekort. Vroeger deed ik veel overuren om collega’s te helpen, maar nu kan ik dat niet meer. Anders is de weerslag achteraf te groot.”

Lees het volledige persbericht als PDF

Extra Info

Lees de volledige analyse over werkhervatting bij kankerpatiënten
Analyse werkhervatting bij kankerpatiënten

Lees het volledige getuigenis van An
An over vermoeidheid na borstkanker: “Moeheid dwingt je om een stap terug te zetten” | solidaris-vlaanderen.be

Lees meer over wat je kunt doen bij vermoeidheid door een kankerbehandeling
Als kanker je moe maakt: vermoeidheid tijdens en na kanker | solidaris-vlaanderen.be

Perscontact

Katrien De Weirdt | Woordvoerster Solidaris
Roeland Byl | Stafmedewerker Pers
T 02 515 05 12 | G 0470 27 58 79 | E pers@solidaris.be